Ludwig von Beethoven


Zijn voorouders



Stamboom van Ludwig van Beethoven

(1) Betovergrootvader Cornelius van Beethoven treedt op 12 februari 1673 in het huwelijk met Catharina van Leempoel.

(2) Uit dit huwelijk wordt op 15 februari 1684 overgrootvader Michael geboren, die op 18 oktober 1707 huwt met Maria Ludovica Stuyckers te Mechelen. Michael is wijnverkoper wat het alcoholgebruik (misbruik) in de familie erg bevordert.  Hij overlijdt in Bonn op 28 juni 1749.

1946 – België - Wapenschild van Mechelen

 

(3) Uit het huwelijk van Michael en Maria wordt in 1712 grootvader Ludovicus/Louis/Ludwig van Beethoven geboren die in november 1731 een baan heeft als tenor in de Sint Pieterskerk te Leuven en in 1732 benoemd wordt tot zanger in de Sint Lambertkathedraal te Luik.  Enkele maanden later wordt hij overgeplaatst naar Bonn als keurvorstelijk hofzanger. 

Portret van Lodewijk van Beethoven door Leopold Radoux (1773)

(4) Grootvader Ludovicus huwt op 17 november 1733 met Maria Josepha Ball/Poll.  Er worden 3 kinderen geboren waarvan alleen Johann in leven blijft en die later, zo blijkt, vader zal worden van de alom gekende Ludwig van Beethoven.

(5) Johann huwt op 12 November 1767 met Maria Magdalena Keverich, weduwe van Johann Leym.

Johann van Beethoven en Maria Magdalena Keverich

Het "moleken" in de steenstraat te Mechelen

Dit is het huis waar de voorouders Cornelius (betovergrootvader), Michael (overgrootvader) en Lodewijk van Beethoven (grootvader) van Ludwig van Beethoven wonen van 1699 tot 1739.

 

Het bronzen standbeeld van Ludwig van Beethoven op de Haverwerf te Mechelen werd gemaakt door kunstenaar Jean-Paul Laenen.

 

1988 – België – Mechelen - Basiliek van O.L.V. van Hanswijck

(6) Wanneer Ludwig drie jaar is, overlijdt zijn grootvader Ludovicus op 24 december 1773.


Zijn ouders en zijn broers



Het geboortehuis van Ludwig bevindt zich in Bonn aan de Bonngasse op de nummers 18, 24 en 26.  Anders dan vandaag, zijn het aparte gebouwen, die van elkaar gescheiden zijn.  Vanaf november 1767 wonen ze aan de achterkant van de Bonngasse 20 waar Ludwig een klein zolderkamertje heeft voor zichzelf.  Wanneer het gezin uitbreidt, verhuizen ze naar grotere woningen in de stad.  Het huis aan de Bonngasse is echter het enige dat behouden gebleven is.

Shqiperia - Beethovenhuis

2003 – Duitsland - Beethoven Huis

Johann van Beethoven en Maria Magdalena Keverich krijgen samen zeven kinderen waarvan er drie in leven blijven.  Naast Ludwig zijn er ook nog 2 jongere broers, Kaspar Anton Karl en Nicolaus Johann (die meestal Johan wordt genoemd).

Vader Johann wordt steevast als een “verliezer” beschreven, als een gefrustreerde musicus die onbekwaam is om voor zijn familie te zorgen en die soms hardhandig optreedt bij vrouw en kinderen.  Er zijn heel wat verhalen bekend over de brutale en zelfs tirannieke wijze waarop hij de kleine Ludwig de eerste beginselen van de muziek bijbrengt. 

Door zijn eigen misgelopen ambities wil hij van Ludwig zijn “wonderkind” maken.  Hij beweert ook lange tijd dat zijn zoon in 1772 ter wereld kwam.  Zo kan hij een heel bijzonder wonderkind aan het hof presenteren en als pianist laten optreden om zijn karige inkomen aan te vullen.

Zo moet de vijfjarige Beethoven, staande op een voetbankje, zijn eerste klavierlessen volgen en krijgt hij het verbod zonder partituur te spelen of te improviseren. 

Gelukkig voor de kleine Ludwig komt vader Johann al snel tot het besef dat hij zijn begaafde zoon niet verder muzieklessen kan geven en dit daarom uit handen geeft.

 

In het jaar 1787 overlijden in korte tijd Ludwigs moeder en zijn zus, waardoor Ludwigs vader instort en Ludwig de verantwoordelijkheid krijgt over het gezin Van Beethoven.  Er wordt op 20 november 1789 – het jaar van de Franse Revolutie – zelfs een keurvorstelijk decreet uitgevaardigd waarbij Ludwigs vader eerder met pensioen wordt gestuurd en deze verplicht wordt om de helft van het onderhoudsgeld aan zijn zoon te geven.

Enkele jaren later sterft Johann van Beethoven als een geruïneerd man.

 

Nicolaus Johann van Beethoven

Kasteel Wasserhof, Gneixendorf

De kamer waar Ludwig verblijft wanneer hij op bezoek gaat bij zijn broer

 

Nicolaus Johann van Beethoven (1776-1848), de jongste van de drie kinderen, wordt in Bonn geboren.  Hij volgt een opleiding om apotheker te worden en verhuist in 1795 naar Wenen, waar zijn broers Ludwig en Kaspar op dat moment wonen.  Hij werkt een tijdje als apotheker-assistent in Wenen en opent in 1808 een eigen apotheek in Linz.

Wanneer Napoleon in 1809 Oostenrijk binnenvalt en een basiskamp voor gewonde soldaten opricht in Linz is dit de uitgelezen kans voor Nicolaus om het Franse leger van medicijnen te voorzien. 

Nicolaus huwt, na veel tegenwind van zijn broer Ludwig, met zijn huishoudster Thérèse Obermeyer op 8 november 1812.  Dit huwelijk blijft zonder kinderen.

Johann koopt Schloss Wasserhof in Gneixendorf, in 1819.  Na de aankoop stuurt hij een brief naar Ludwig met de vermelding "Van je broer Johann, landbezitter".  Ludwig ondertekent zijn antwoord met "Van je broer, Ludwig, bezitter van hersenen".

In de herfst van 1826 komt zijn broer Ludwig op bezoek en schrijft hier het String Quartet Op. 130.  Dit muziekstuk wordt gemaakt op aanraden van zijn uitgever om de finale van "the Große Fuge" te vervangen.  Hij begint hieraan in september en zendt het stuk naar zijn uitgever op 22 November 1826.

 

String Quartet Op. 130

 

In 1794 verhuist Kaspar van het familiehuis in Bonn naar Wenen, waar Ludwig nog niet zolang daarvoor was gaan wonen.  Ludwig steunt zijn broer financieel voor een tijdje door leerlingen voor hem te zoeken en al snel kan Kaspar zijn eigen boontjes doppen.  Hij tracht ook een aantal muzikale composities te maken, maar deze behalen lang niet het niveau van zijn broer. 

In 1800 start Kaspar als klerk op de afdeling financiën.  Hij werkt ook nauw samen met Ludwig als parttime secretaris en onderhoudt de zakelijke relaties met de muziekuitgevers van Ludwig.  In deze hoedanigheid is hij echter niet echt een uitblinker.  De uitgevers die met hem in contact komen vinden Kaspar over het algemeen arrogant en tactloos.  

Kaspar Anton Karl van Beethoven

Op 25 mei 1806 huwt Kaspar met Johanna Reiß, die dan zes maanden zwanger is van hun zoon, die ze Karl noemen. Ludwig en zijn schoonzuster Johanna zijn niet erg gesteld op mekaar wat de oorzaak is dat de relatie tussen de beide broers verslechtert kort na het huwelijk van Kaspar.

Over het huis van Kaspar doet zich wel de volgende anekdote de ronde:

"In de nacht van 11 augustus 1809 wordt Wenen belaagd door het leger van Napoleon.  De componist die reeds uiterst bezorgd is over zijn toenemend gehoorverlies, schuilt die nacht in de kelder van het huis van zijn broer.  Hierbij bedekt hij zijn hoofd met kussens in de hoop dat dit zijn gehoor verder zou beschermen."

 

In 1812 krijgt Kaspar tuberculose.  Ludwig helpt zijn familie te onderhouden.  In 1813, wanneer de gezondheid van Kaspar zeer sterk achteruitgaat, ondertekent Ludwig een verklaring waarin hij als voogd van de op dat moment zesjarige Karl, zoon van Kaspar, zal optreden indien diens dood zich zou voordoen.  Diezelfde dag geeft Ludwig ook nog een lening van 1500 florijnen om in het onderhoud te kunnen voorzien van Kaspars vrouw.

Kaspar sterft op 15 november 1815.  In zijn testament dat daags voordien wordt opgesteld, geeft hij de voogdij van Karl zowel aan Ludwig als aan zijn vrouw, hopende dat beiden hierdoor een einde zouden maken aan hun voortdurende animositeit, wat later ijdele hoop zal blijken.

Karl van Beethoven


De eerste jaren van Ludwig



Portret van de dertienjarige Ludwig door een onbekende meester uit Bonn (ca. 1783)

 

2015 – Sierra Leone – Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven wordt, volgens het parochieregister van Bonn, gedoopt op 16 december 1770.  Naar alle waarschijnlijkheid wordt hij dus op 15 december geboren.  Een jaar eerder overlijdt het eerste kindje van Johann en Maria met de naam Ludwig.  Daarom krijgt hij dezelfde naam.

Ludwig had een muzikale, niet altijd makkelijke jeugd. Het gezin was arm en zijn vader kwam geregeld dronken thuis.  Mede hierdoor ontwikkelde Ludwig zich tot een sombere, wantrouwde persoonlijkheid, met een soms explosief karakter.  Op zijn vijfde, in 1776, begint Ludwig met klavierlessen en blijkt hij talent te hebben. 

 

Ludwig gaat niet regelmatig naar school.  Van 1777 tot 1781 loopt hij school in het Tirocinium, een lagere school in Bonn, waarna hij de school verlaat. Zijn ganse leven zal hij last hebben van zijn gebrekkige opleiding.  Later doet hij echter nog veel van de gemiste kennis op, waarbij vooral de klassieken en Shakespeare zijn voorkeur krijgen.  Rekenen krijgt hij echter nooit echt onder de knie.

1989 – Duitsland – Bundespost - Tweede millenium van Bonn

In 1779 arriveert een musicus in Bonn die de eerste belangrijke leraar van Beethoven zal worden.  Dit is Christian Gottlob Neefe, die als muzikaal leider van een theatergezelschap komt dat de keurvorst in zijn etablissement had opgenomen. Het tijdstip waarop hij begint met het lesgeven aan Beethoven is niet bekend.  Maar in februari 1781 volgt Neefe de functie van hoforganist op, een functie die klaarblijkelijk een assistent vereist, en in juni 1782 , wanneer Neefe Bonn voor een korte periode verlaat, treedt Beethoven op als zijn plaatsvervanger.  Hij is dan 11 jaar.  

Neefe's schatting van zijn leerling is vervat in een mededeling aan Cramer's Magazin der Musik van 2 maart 1783 - de eerste gedrukte aankondiging van Beethoven:

            Louis van Beethoven, een jongen van 11 jaar en van het meest veelbelovende talent, speelt zeer vaardig en krachtig                      piano, leest heel goed op het oog.  Ik hoef niet meer te zeggen dan dat het belangrijkste stuk dat hij speelt "Das                              Wohltemperirte Clavier" van Sebastian Bach is.

Neefe geeft hem les in de grondbas en traint hem in compositie.  Dit jeugdige genie verdient volgens Neefe hulp om hem in staat te stellen te reizen.  Hij is er van overtuigd dat Ludwig zeker een tweede Wolfgang Amadeus Mozart kan worden als hij door kan gaan zoals hij is begonnen.

Op 13 jarige leeftijd gaat Ludwig met zijn moeder op familiebezoek in Nederland en geeft op 23 november 1783 in het Stadhouderlijk kwartier van het Binnenhof in Den Haag een pianoconcert, begeleid door het orkest van Prins Willem V van Oranje-Nassau die zelf ook aanwezig is.

1964 – Nederland - Maximumkaart - Het binnenhof in den Haag 

500 jaar Staten-Generaal

 

In september 1787 komt Willem V naar Den Haag, dankzij de steun van het Pruisisch leger.  In februari 1793 verklaart het revolutionaire bewind in Parijs hem de oorlog en in januari 1795 gaat hij in ballingschap in Londen, waarna de Bataafse Republiek wordt uitgeroepen.

 

Prins Willem V van Oranje-Nassau (1748-1806)

Een jaar vóór zijn bezoek aan Nederland wordt Ludwigs eerste compositie “De 9 Dressler-Variationen” uitgegeven.

 

“De 9 Dressler-Variationen”

 

0:52 Variation 1

1:46 Variation 2

2:28 Variation 3

3:03 Variation 4

3:45 Variation 5

4:38 Variation 6

5:16 Variation 7

5:53 Variation 8

6:27 Variation 9

In die periode wordt het ganse muziekgebeuren gedirigeerd door de kapelmeester Christian Ernst Graaf. 

Beethoven ontvangt voor deze prestatie 63 gulden wat zowat de helft is van zijn jaarloon in Bonn. 

Bij zijn thuiskomst zegt hij over de Nederlanders:

“Die Hollanders hebben alleen maar oog voor het geld, mij zien ze daar nooit meer terug”.


Einde van de pagina