Inleiding


De heilige Dominicus, geboren te Caleruega (Castilië) in 1170, ook bekend als Dominicus van Osma en ook Dominicus de Guzmán genoemd, was de stichter van de Dominicanen.

 

In 1206 kreeg hij van de paus een missietaak in de Languedoc, waar hij samen met Cisterciënzers monniken de Kathaarse ketters moest bestrijden. Deze monniken bereikten weinig door hun hooghartige optreden en luxueuze uitstraling.

 

Dominicus begon in alle eenvoud te prediken en zijn prediking had duidelijk succes.  Eind 1206 stichtte hij te Prouille, het hedendaagse Fanjeaux in het Franse departement Aude, een vrouwenklooster, het eerste klooster van de latere Dominicanessen.

 

In Toulouse begon hij met de oprichting van een orde voor de prediking.  Van Paus Honorius III verkreeg hij in 1216 de goedkeuring voor zijn orde, de Dominicanen.  In 1217 zond Dominicus zijn broeders uit naar Parijs, Spanje en Italië.  De broeders moesten met name aan de universiteiten van Parijs en Bologna theologie gaan studeren.  Er ontstond een internationale orde die in 1220 voor het eerst in Bologna een generaal-kapittel hield.  

 

Dominicus predikte in die jaren vooral in Noord-Italië.  Hij deed afstand van de leiding van zijn orde. Uitgeput door het vele reizen stierf hij op 6 augustus 1221 te Bologna. Hij werd begraven in de San Domenico te Bologna. In 1234 werd hij door Gregorius IX heilig verklaard. Zijn feestdag is tegenwoordig 8 augustus.  

Al zeer snel stuurde Dominicus zijn medebroeders in kleine groepjes uit naar de voornaamste steden van Europa. Vanaf 1217 reeds kreeg de orde het wereldomvattende karakter dat ze thans nog bezit.  Begin 2011 zijn er wereldwijd in de orde ongeveer 6.100 broeders, in 102 landen.  Daarnaast telt de orde 36.000 zusters en ongeveer 110.000 georganiseerde leken die zonder kloosterlijke verplichtingen leven in de geest van Dominicus.  Ze zijn actief op vele terreinen en het moet evenzeer duidelijk zijn dat deze werking weinig of niets te maken heeft met de filatelie.  Toch mogen we hopen dat de geschiedenis en de werking door een aantal postzegels en andere filatelistische stukken uw aandacht mag weerhouden.

 

Verder nieuws over deze verzameling

 

Een eerste filatelistisch werk werd gepubliceerd door Pater Pierre Wolfs in zijn boek “Dominicanen en hun geschiedenis op Postzegels” dat verscheen te Leuven in 1982 en dat later met 8 aanvullingen werd verrijkt en die verschenen in “Dominicaans Leven”.

 

Een volgende initiatiefnemer tot het bijeenbrengen/optimaliseren van alles wat met zowel Dominicanessen en Dominicanen te maken had was de Belgische Pater Leopold van Nueten die met zijn verzameling regelmatig op tentoonstellingen stond en vaak werd bekroond in binnen- en buitenland.