De volgelingen van Dominicus de Guzmán

op wereldschaal 

 

 

In dit 3e deel zullen we trachten een aantal bekende Dominicanen en Dominicanessen naar voor te brengen die tijdens hun leven in gans de wereld het Evangelie hebben verkondigd.  In de zeven eeuwen van hun pastoraal werk, prediking, onderwijs en andere werken van naastenliefde werden vele gebouwen opgericht zoals kapellen; kerken; ziekenhuizen, scholen, kloosters, priorijen en universiteiten.   Het is natuurlijk begrijpelijk dat niet alles op postzegels werd weergegeven, doch we zullen trachten van zo volledig mogelijk te zijn.  Tevens hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de website “Philately of Saint Dominic's Order'.  De Heer Carlos Spoor, O.P. droeg zorg voor de nodige vertalingen terwijl Tobias Renique documenteerde.  De opmaak van de webpagina's werd verzorgd door Myriam Bastiaens.

 

 

 

Costa-Rica Basílica Santo Domingo de Guzmán

De stad Santo Domingo de Heredia werd gesticht in 1848 en beschikt over twee mooie koloniale kerken: de Iglesia de Rosario,  gebouwd tussen 1838 en 1844 en de Basiliek Santo Domingo de Guzmán, gebouwd in 1856.

 

 

Costa Rica - San Jose - Iglesia de San Ramon

Volgens de gegevens die we vonden zou de naam van de kerk gekozen zijn naar de naam van de twee oprichters, Salas Sandoval  en Ramon Solorzano, terwijl in het werk van Peter Wols, de dominicaan Raymond van Penatort wordt genoemd die in 1178 werd geboren in Barcelona en die door Paus Clemens VIII in 1601 werd Heilig verklaard.

Costa-Rica San José – Universiteit van Sint Thomas van Aquinas

De universiteit van St. Thomas (Universidad de Santo Tomás), werd opgericht in 1843 en had nauwe banden met de rooms-katholieke Kerk.

Thomas van Aquino werd geboren in 1225 en trad in 1244 toe tot de orde van de Dominicanen.

De universiteit werd gesloten in 1888 door de progressieve antiklerikalistische overheid van president Bernardo Soto Alfaro als onderdeel van de modernisering van het openbaar onderwijs, doch in 1940 werd ze terug heropend.

 

El Salvador – Kerk van Sint Dominicus in Sonsonate

Guatemala Antigua Ruines -  Klooster Santo Domingo

Het klooster werd voor het eerst vernoemd in de kronieken van 1538 toen de Dominicanen zich hier vestigden.  Het klooster had twee torens met 10 klokken en was gevuld met zeer waardevolle schatten.  Het werd verwoest in 1773 en rond een gedeelte van de ruïnes is thans het hotel “Casa Santo Domingo”

 

Ciudad de Guatemala – Kerk Santo Domingo

Werd gebouwd in 1808 en opnieuw opgetrokken in 1917.

Bijgaand enkele beelden uit de kerk van onbekende kunstenaars..

Heilige Maagd van de Rozenkrans Quetzatenango”

Heilige Maagd van pijn en verdriet

Beeld van Christus na Zijn dood

Hoofdaltaar van de Santa Domingo kerk

 

Omstreeks 1526 trokken de Dominicanen naar Mexico waar ze verschillende priorijen en kloosters stichtte en kerken bouwden zoals o.a. in Azcapotzalco, Coyoacan en Chimal-huacan in de zuid-oostelijke hoek van de Vallei van Mexico.   In 1538 konden ze, onder leiding van Domingo de la Anunciación (1510-1591), de inboorlingen tot het katholicisme bekeren en in 1550 kregen de Dominicanen de toelating om een klooster en kerk te bouwen.  Het klooster, gewijd aan Santo Domingo en de Geboortekerk Onze-Lieve Vrouw wordt toegeschreven aan de architect Francisco Becerra.

Onderstaand vinden we enkele van deze bouwwerken terug die door de Mexicaanse posterijen werden uitgegeven.

 

 

‘Templo de Santo Domingo Grande’ in Oaxaca – Mexico

Met o.a. portaal en het klooster, de bibliotheek en de botanische tuin.

Ruïnes van de kerk van Cuilapan  in Mexico

De priorij en kerk werd gesticht door de Dominicanen tijdens de tweede helft van de XVIe eeuw.  Domingo de Aguiñaga, de prior van Santo Domingo de Oaxaca, was ook de stichter van Cuilapan.

Kerk en klooster van Sint Catharina van Siena in Patzucuaro - Mexico

Priorij en kerk Sint Petrus en     Paulus in Teposcolula uit 1538

Dit gebouw werd opgetrokken toen de Dominicanen vertrokken uit Yanhuitlan naar Teposcolula

 

In 1550 kwamen de Dominicanen in Tucumán, een provincie in Argentinië, met de huidige hoofdstad San Miguel de Tucumán.  Toen ressorteerden ze onder toezicht van de provinciale van Chili, maar gezien de grote culturele verschillen tussen beide landen verzocht de Dominicaan Emanuel del Mercadillo de Spaanse Koning om de priorijen van Buenos Aires, Tucumán en Paraguay te scheiden van de provincie van Chili.  Vijfentwintig jaar later werd dit door Paus Benedictus XIII toegestaan en werd een Dominicaanse provincie van Argentinië opgericht met als eerste provinciale Gerardo de Leon.

Er zijn negen priorijen: Buenos Aires (Santo Domingo), Córdoba, Paraguay, Santa Fe, Santiago del Estero, La Rioja, Corrientes, Tucumán (San Miguel) en Cuyo.

Plaza del Mercado in Buenos Aires in 1810 – Argentinië

In de achtergrond zien we de kerk van Sint Dominicus.

Kerk van Sint Dominicus

 

Lithografie van de Franse kunstenaar Laurent Deroy (1797/1866). 

Links zien we de kerk van Sint Dominicus

 

Val van Buenos Aires en de overgave van de Britse Generaal William Carr Beresford op 12 augustus 1806.

Op de achterzijde zien we de kerk van Sint Dominicus.

 

 

Schilderij van Charles Fouquerai

Soldaat uit de XIXe eeuw van het regiment ”'Patricios Voluntarios Urbanos de Buenos Aires” met aan zijn rechterzijde de kerk van Sint Dominicus in Buenos Aires.

De zegel van 75 c. werd uitgegeven ter herdenking van de 200ste verjaardag van het regiment.

 

Postkaart ter herdenking van 400 jaar Dominicanen in Cordoba – Argentinië.  De postzegel toont ons de Heilige Maagd van de Rozenkrans terwijl we op de postkaart zelf de “Basilica Minor of Santo Domingo” zien, dewelke werd gebouwd door de architecten Augusto en Nicolas Canepa in Barok- en Renaissance stijl in 1861.

Deze postkaart werd ter beschikking gesteld door José en Régina Bogaert-Van Wayenberge zoals werd vermeld op de website “philatelydominicanorder.org”

 

De kerk van Sint Dominicus in Rioja – Argentinië.

Deze kerk werd gebouwd in 1623 en zou wel eens de oudste kerk van Argentinië kunnen zijn.

 

De kerk van Sint Dominicus in La Paz – Bolivië

De Dominicanen bouwden de priorij en de kerk volgens de plannen uit 1609.  De voorgevel in barokstijl werd volledig opgetrokken in baksteen.

 

De “Cerro Rico” zilvermijn in Potosi – Bolivië en het klooster van de Dominicanen in de XVIIIe eeuw.

Vicente de Bernedo, 1562-1619.

Zijn geboortejaar is 1562 en niet 1544

zoals vermeld op de postzegel

 

De ontdekking van erts in de Cerro Rico (rijke heuvel) door Diego Huallpa in 1544 was de basis tot de stichting van de stad Potosí op 10 april 1545 aan de voet van de heuvel.  Enkele jaren later kwamen de Dominicanen in de stad waar ze een klooster en kerk bouwden en protesteerden tegen de uitbating van de vele Indiaanse mijnwerkers. 
Elk jaar stierven duizenden Indianen door de giftige dampen van het smelten van het zilvererts op de berghellingen.

In 1601 was de Spaanse Dominicaan Vicente de Bernedo aangekomen in Potosi en zag de verschrikkelijke werkomstandigheden van de mijnwerkers.  Hij deed alles wat mogelijk was om hun lijden te verzachten en hij werd door de mijnwerkers vereerd als een heilige.  De koning van Spanje, Filips II, verbood weliswaar officieel de uitbuiting van deze mensen maar de geheime opdrachten van hem lieten er geen twijfel over bestaan dat op dezelfde onmenselijke manier mocht verder gewerkt worden.

 

 

Portaal van de kerk van Sint Dominicus en de Universiteit van  Popayán in Colombia die gebouwd werd in 1826 door Gregorio Causi uit Bogota.

 

Ter ere van O.L.V van Chiquinquira, patrones van Colombia.

In 1821 bezocht Generaal Simon Bolivar Chiquinquira om de Dominicanen en O.L.V. van de Rozenkrans te danken voor hun hulp bij de bevrijding van het land.

 

De Dominicanen waren reeds voor 1541 werkzaam in Quito maar begonnen slechts aan de bouw van hun klooster in 1580 onder toezicht van de Spaanse architect Francisco Becerra. 

Naast de kerk en het klooster werd een kapel opgetrokken die toegewijd was aan Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans en die een prachtig altaar heeft in rococo stijl dat versierd is met gouden figuren.

 

 

De afzonderlijke kapel naast de kerk van O.L.Vrouw van de Rozenkrans in Quito – Ecuador

Op verzoek van kloosterzuster Maria de Guzmàn begonnen de dominicanen Pedro de Santo Domingo, Diego de San Juan, Antonio Martinez en de leek Hernando Almonte met de oprichting van een klooster in Arequipa in Peru.  Het klooster voor Dominicanessen werd gestart met Maria de Guzmàn als priorin, drie zusters en een lekenzuster in 1579.  Het werd officieel erkend door Paus Urbanus VII op 3 december 1592.

Het oude klooster van Sint Catharina van Siena van de Zusters Dominicanessen in  Arequipa – Peru.

 

Het klooster van O.L.Vrouw van de Rozenkrans werd gebouwd door de           Dominicanen.  De kerk van Sint Dominicus is gebouwd tussen 1540 en 1599 naar een ontwerp van Viceroy

Ter herinnering aan de 320ste verjaardag van het overlijden van Ana de los Ángeles Monteagundo's (1602-1686), priores van het klooster van 1645 tot aan haar dood

 

 

 

 

Voorzijde van de Sint Dominicus in Cuzco – Peru

 

 

 

 

De kerk van Sint Dominicus in Cuzco – Peru

Deze kerk is gebouwd op de oude muren van de Inca tempel 'Inticancha” of “Tempel van de zon”.

 

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de aankomst in Noord Adelaïde in Australië van de Zusters Dominicanessen werd op 26 augustus 1983 een speciale afstempeling gebruikt met het wapenembleem van de Orde met het woord “VERITAS”, de kroon, de hond en de Rozenkrans.

 

 

 

 

Uitgifte van een postzegel in 2007 ter ere van de dominicaanse zusters in Malta.

 

 

De houten gotische katholieke kerk van Oura - Nagasaki - Japan, vlakbij het Glover park.  De kerk werd in 1864 gebouwd door de Franse missionaris Bernard Petitjean, de latere eerste bisschop van Nagasaki, ter nagedachtenis van 26 heilig verklaarde martelaren waaronder 16 Dominicanen.

De Sint Dominicuskerk in Macau was in 1644 het decor van een tragische gebeurtenis toen een Portugees soldaat werd vermoord op het altaar van de kerk omdat hij protesteerde tegen de Spaanse bezetting.  In 1707 weigerden de Dominicanen van het klooster het Pauselijk bevel om de cultuur van de toenmalige bevolking te veroordelen.  De Dominicaanse bisschop van Macau, Joao de Casal, steunde hen en de paus was van plan om een  excommunicatie uit te spreken.  Daarop sloten de Dominicanen zich op in de kerk gedurende drie dagen en werden ze na drie dagen door de soldaten verdreven.

In 1834 werd de kerk gebruikt door de overheid voor de barakken en stallen van het leger en tijdens de renovatie in de jaren 1996-1997 werden beelden en gewaden teruggevonden die nu worden tentoongesteld in de klokkentoren aan de rechterkant van de kerk.

 

In 1565 kwam Miguel López de Legazpi aan op de Filipijnen en hij was vergezeld van 5 Augustijnen.  Hiermee begon de kolonisatie en de kerstening van de archipel.  Ze hadden de toestemming van Diego de Fertavilla, provinciaal van Mexico, en Pedro Herrera, vicaris-generaal van Indië om het evangelie te prediken, de sacramenten toe te dienen en kloosters op te richten.  In 1581 waren twee dominicanen aangekomen in Manilla,  Domingo de Salazar, benoemd tot eerste bisschop van Manilla in 1579, en Cristóbal de Salvatierra, maar de eerste reguliere Dominicaanse missie kwam acht jaar later aan op 25 juli 1587 en bestond uit vijftien leden.  Ze bouwden heel wat kerken en kloosters in het land maar hun eerste missies waren in de provincies Bataan en Pangasinan, onder andere in Mangaldan.  In Manilla bouwden ze hun belangrijkste klooster Santo Domingo.

 

De parochiekerk Sint Thomas van Aquinas in Mangaldan, Pangasinan

Uitgifte in 2000 ter gelegenheid van 400 jaar parochie met de oude en de nieuwe kerk.

 

 

 

 

Klooster van de congregatie van de zusters Dominicanessen van Sint Catharina van Sienna, ter gelegenheid van de 300ste verjaardag van de stichting.

Kathedraal van Manila Inhuldiging van de nieuwe kathedraal op 8 december 1958


Kathedraal van Manila ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van het aartsbisdom van Manila (1579-1979)


De Kathedraal van Manilla werd maar liefst acht keer gebouwd.  De eerste was van 1581 tot -1583, daarna van 1591 tot 1600, 1614 tot 1645, 1681 tot 1751, 1760 tot 1852, 1858 tot 1863, 1879 tot 1945  en de huidige is van 1958.

 

Standbeeld ter herinnering aan de gevechten voor de bevrijding van Manilla waar 100.000 Filipijnen het leven verloren tijdens gevechten in Wereldoorlog II met op de achtergrond de ruïnes van de  kathedraal en andere gebouwen.

Universiteit St.Thomas van Aquinas

in Manilla op 28 april 1861

Universiteit St.Thomas van Aquinas

Ter gelegenheid van de 345ste

verjaardag van de oprichting

De patriot José Rizal (1861-1896) als

student aan het atheneum van de

Universiteit van St.Thomas van Aquinas

 

De Zusters Dominicanessen stichtte de Sint Dominicusschool in juni 1957 omdat ze de noodzaak inzagen om een school voor de jonge  kinderen op te richten naast de bestaande universiteit.  Hier konden ze voortaan katholiek onderwijs bieden aan de kinderen uit de streek.  Onder leiding van zuster Jezus del Ibargoitia, moeder overste van de Sint Catalina meisjes en zuster Esperanza Melgar kon de school worden geopend in mei 1958 en een maand later opende de kleuterschool met negenenzeventig jongens en meisjes.

 

Uitgifte in 2008 ter gelegenheid van de 50ste Verjaardag van de oprichting van de school der Dominicanen in Manilla.

 

Diego de Carvajal bezocht Cuba om er een klooster op te richten in San Cristóbal de Habana in 1575.   Andrés Denis gaf al zijn bezittingen in Villa de Habana en in Guatemala aan de Dominicanen.  Ze kregen heel wat grond waarop ze een klooster bouwden met de naam “Convento de San Juan Letrán' (1580)”.  Later werd dit verder uitgebreid met de “Real y Pontificia Universidad de San Gerónimo” en met een klooster voor de Dominicanessen, het “Monasterio de Santa Catalina”.

 

Havana – Cuba

Uitgifte in 2004 ter herinnering aan de stichting van Villa De San Cristöbal De La Habana.  We zien enkele schilderijen waarvan één met de eerste Heilige Mis, waarschijnlijk door een Dominicaan.

 

Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat de Dominicaanse Republiek in dit werk heel wat postzegels zal brengen die steeds verwijzen naar Sint Dominicus of zijn medebroeders.  Christoffel Columbus landde op 6 december 1492 op Môle St. Nicholas (thans Haïtiaans grondgebied), trok verder langs de noordkust van de Baai van Samana tot aan La Vega Real, waar hij een houten kruis plantte om zijn ontdekking te bevestigen.

Het was in 1496 dat Bartlomé Colón zich vestigde in Nueva Isabella, dat niet veel later tot Santo Domingo werd omgedoopt.  De Dominicanen bouwden op de zuidkust van het eiland Santo Domingo een houten kerk in 1502, de start van heel wat ondernemingen in dit land van deze katholieke orde van predikers.

 

Het wapen met de lelie van de Orde van den Dominicanen.

Dit werd ook het eerste wapen van Santo Domingo

Het huidige wapen van de Dominicaanse Republiek 

Uitgifte ter gelegenheid van de 44ste verjaardag van de Latijnse Unie met vermelding van de tekst van Bisschop Geraldini op de gedenksteen:

D(eo) - M(aximo) Alex Geraldinus - civus Romenus - ex umbria natus secundus - epus (episcopus) - dominici apud indios occids (dentalis)

MDXVI - MDXXIV

 

Kathedraal van Santo Domingo Toegewijd aan Sint Dominicus de Guzmán.

Volgens de vermelding op beide postzegels is dit de eerste kathedraal van Amerika.

 

 

Uitgifte ter gelegenheid van de 500ste verjaardag  van de Kathedraal van Santo Domingo

 

 

De klokkentoren van de kathedraal werd gebouwd in 1543 doch de werken werden beëindigd in 1547 op bevel van de militaire overheid.  Hij werd later niet verder afgewerkt.

 

Mausoleum in de kathedraal van Christoffel Columbus, gemaakt in 1898 door Fernando Romero en de beeldhouwer Pedro Carbonell.

Aartsbisschop Fernando Arturo de Meriño geboren op 9 januari 1833 in Santo Domingo en aldaar overleden in 1906 ligt in de kathedraal begraven.  Hij was een priester van de dominicanen en tevens politicus.  Van september 1880 was hij voor twee jaar de president van de Dominicaanse Republiek en werd daarna benoemd tot aartsbisschop.

 

De Dominicanen en Dominicanessen waren ook werkzaam in de Nederlandse Antillen naast heel wat andere orden.  Deze antillengroep bestaat uit zes eilanden in de Caraïbische Zee die tot twee groepen van de Kleine Antillen behoren.  In 2010 gingen Curaçao en Sint Maarten als onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk verder, terwijl Saba, Sint Eustatius en Bonaire als gemeenten werden opgenomen bij Nederland

 

 

Vanaf 1868 waren de Nederlandse Dominicanen zeer actief op de Nederlandse Antillen en na de dood van Mgr. Martinus Niewindt op 12 januari 1860 werd zijn taak overgenomen door Mgr. J. F. Kistemaker die sinds 1837 reeds werkzaam was op deze missie.  Hij werd wegens ziekte en vermoeidheid teruggestuurd naar zijn vaderland in 1865 en verkreeg zijn ontslag een jaar later.

Onderstaand vindt U een reeks postzegels die werden uitgegeven met aandacht voor de religieuze werken op deze verre oorden.

 

Kerk van Sint Anna Patroonheilge van de Nederlandse Antillen


Interieur van de Joodse Mikvé Israel Emanuel  synagoge in Willemstad, Curaçao met de Torah Ark.


Preekstoel uit 1767 in de Nederlandse Hervormde Fortkerk.


Uitgifte van een reeks van drie postzegels ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van de oprichting van  de Joodse Mikvé Israel Emanuel  synagoge in Willemstad, Curaçao :

 

Aruba is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en is gelegen op 23 kilometer ten noorden van het schiereiland Paraguaná van de Venezolaanse deelstaat Falcón. Het behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen.  Aruba werd ontdekt in 1499 door Alonso de Ojeda, Amerigo Vespucci en Juan de la Cosa. Het eiland werd samen met Bonaire en Curaçao door de Spaanse Koning aan Juan de Ampies in eigendom gegeven en werden ook de "Islas de Los Gigantes" genoemd.  In 1636 werd Aruba overgenomen door de Nederlanders.

 

Uitgifte ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van de Alto Vista Kapel (1750-2000), toegewijd aan O.L. Vrouw van de Rozenkrans.  Bij de bevolking bestond de traditie dat ze in processie achter een houten kruis rond de kapel gingen terwijl ze de 15 mysteries van de Rozenkrans baden en het geheel werd afgesloten door het zingen van het “Salve Regina"  voor het altaar van de kapel.  De Nederlandse Dominicanen hebben dit nooit gedaan.

 

 

Parochiekerk van Sint Theresia

Uitgifte ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de Parochie Sint Theresia in Sint Niklaas te Aruba.

 

Kerk van het Heilig Hart te Saba, het kleinste bewoonde eiland op de voormalige Nederlandse Antillen

 

 

Uitgifte ter gelegenheid van 100ste verjaardag van de Nederlandse Dominicanessen van de congregatie van Sint Catharina van Siena op de Nederlandse Antillen.

 

9 april 1965 – Start van het Wit-Gele Kruis.

9 november 1908 – Opening van het hospitaal “Roos van Lima”

16 januari 1935 – Een nieuw hospitaal “Roos van Lima”

Mei 1890 – Start van de Sint-Jozefschool

 


Einde van de pagina


Maak jouw eigen website met JouwWeb