Dominicus in relatie met bekende personen

 

Dominicus vernoemd in het werk van Durante (Dante) degli Alighieri

 

1921 – Italië

Uitgifte ter gelegenheid van de 600ste verjaardag van het overlijden van Dante Alighieri (1265-1314), een Italiaanse schrijver, dichter en kortstondig politicus.  Zijn voornaamste werk is het gedicht “La Divina Commedia” (de Goddelijke Komedie), dat bestaat uit drie delen over een reis naar de Hel (Inferno), het Vagevuur (Purgatorio) en het Paradijs (Paradiso).  Dit gedicht wordt beschouwd als een hoogtepunt van de wereldliteratuur. 

 

1965 – Italië - Uitgifte ter gelegenheid van de 700ste verjaardag van de geboorte van Dante Alighieri met de drie delen uit zijn werk  “La Divina Commedia” en een borstbeeld.

In dit werk in de 10e zang, vers 94 zegt Thomas van Aquino over Dominicus: “’k Was één der lamm’ren van de heil’ge kudde die Sint Dominicus geleidt langs wegen, waar vette weide wacht voor die niet dolen”.

In de 11e zang, vers 35, noemt hij Dominicus en Franciscus als “twee vorsten” door de wijsheid voor Gods Kerk bestemd.

In de 12e zang, vers 43, brengt de Franciscaan Bonaventura lof aan Dominicus die met Franciscus behoort tot de “twee kampioenen” die door woorden werken ’t verstrooide volk opnieuw bijeen vergaarden.  In deze zang wordt uitvoerig gesproken over de droom van de moeder van Dominicus (vers 58 tot 66) en wordt zijn naam verklaard als “Kind des Heren.  Zo werd hij Dominicus geheten”. (Vers 67).  Als geboorteplaats wordt Callagora genoemd.

(Voorgaande tekst werd ontleend aan Kops, O.F.M., Chr. en Wijdeveld, G., Dante, de Goddelijke Komedie. Antwerpen/ Amsterdam 1982)

Dominicus en Thomas van Aquino

 

De postdiensten van Andorra geven in 1982 een postzegel uit ter herdenking van Sint Thomas van Aquino maar vergissen zich in hun omschrijving. Zo vermelden ze dat deze de kroniekschrijver van Karel de Grote zou zijn. 

Wanneer we spreken over deze kroniekschrijver dan gaat het over Alcuinus van York, geboren te York omstreeks 735 en overleden in Tours op 19 mei 804.  Hij was een Angelsaksisch geleerde en schrijver uit de 8e eeuw.

 

 

Hrabanus Maurus (links), gesteund door Alcuinus (midden), draagt zijn werk op aan aartsbisschop Otgar van Mainz (rechts)

Thomas van Aquino, Aquinas of Thomas Aquinas (Roccasecca, ± 28 januari 1225 – Fossanova, 7 maart 1274) was een Italiaanse filosoof en theoloog, die tot de scholastici gerekend wordt. Hij is de invloedrijkste systematische denker op theologisch en wijsgerig gebied uit de middeleeuwen.  Hij was een lid van een vooraanstaande familie die wilde dat Thomas na zijn jeugd intrede deed bij de kloosterorde van de benedictijnen maar in 1244 trad hij toe tot de dominicanen. Zijn familie was hier zo boos over, dat zijn broers hem ontvoerden en hem op het kasteel gevangen hielden.  Twee jaar later werd hij naar Parijs gestuurd waar hij leerling werd van de Duitse filosoof Albertus Magnus, die hij naar Keulen volgde

 

 

1974 – Vatikaan

Uitgifte ter gelegenheid van de 700ste verjaardag van het overlijden van Sint Thomas van Aquino

 

 

 

 

1982 –Andorra

Uitgifte van een postzegel en FDC ter nagedachtenis van “Saint Thomas D’Aquin”

 

Gravure van Cornelus Boel.

 

Op de speciale afstempeling zien we Sint Thomas van Aquino, ontleend aan de titelpagina van het geïllustreerde leven van de Heilige, dat in 1610 te Antwerpen verscheen op initiatief van Ophovius O.P. die in 1585 in het klooster van de Dominicanen intrad.  Hij werd inquisiteur in het bisdom Antwerpen (1601), prior van het Antwerpse klooster (1608), definitor (1610) en provinciaal (1611). In deze laatste hoedanigheid droeg hij zorg voor het herstel van de kloostertucht in zijn provincie, blies hij het college voor hogere studiën van zijn orde te Douai nieuw leven in en richtte hij een nieuw klooster annex Latijnse school op te Lier.  De tekening van de stempel overgenomen van een gravure van Cornelis Boel die geïnspireerd werd door een schilderij van de Leidse kunstenaar Otto Van Veen (1557-1629) dewelke te bewonderen is bij de Dominicanen te Gent.

 


Einde van de pagina